Више од 750 учесника на манифестацији „Школски спортски дан“
02-10-2022

У сарадњи са Савезом за школски спорт Србије, а у оквиру Европске недеље спорта у септембру је одржана манифестација „Школски спортски дан“ на четири локације у нашој земљи. Домаћин прве манифестације био је Крагујевац 27. септембра, Вршац је манифестацију припремио 28. септембра, у Београду је активација трајала пет дана, док је „Школским спортским даном“ у Новом Пазару 30. септембра затворена Европска недеља спорта.


Спортско-културни догађај „Школски спортски дан“ има за циљ да креира позитивно искуство за свакога, да се око деце креира и одржава атмосфера забаве и пријатељства, али и да се ужива у спорту, да се деца друже, забављају и усавршавају спортске вештине.


Сваки школски спортски дан представља посебну манифестацију која се састоји из две целине, а то су културно-историјска радионица и спортска радионица (Игре за децу и такмичење за наставнике).

Пре спортског дела манифестације, лиценцирани туристички водичи су ученицима представљали све културно-историјске знаменитости града у којем се налазе. Водичи су на занимљив, деци примерен начин, организовали обилазак локалитета, у Вршцу је то била Вршачка кула, у Крагујевцу Милошев венац и спомен-парк „Шумарице“, док су ученици из Новог Пазара имали прилику да се упознају са знаменитостима Куле „Мотрља“.


Након културно-историјске радионице ученици су били спремни и за учествовање у другом делу манифестације, у спортској радионици. Спортска радионица је садржала три тематске целине које су чиниле атлетска играоница, плесна играоница и игра „штап и канап“.

Четврта локација на којој су организоване спортско-културне активности био је Београд. На овом догађају учестовали су учесници Светског школског првенства у кошарци које се одржало у Београду од 20. до 28. септембра. За њих су припремљене „тим билдинг“ радионице. У питању је посебна комбинација рекреативних и забавних садржаја у циљу што боље сарадње и функционисања тима. Током пет дана, одржано је десет радионица. Циљ ове радионице у којој је учествовало више од 300 учесника из 15 земаља је креирање боље комуникације међу члановима тима, развијање тимског духа у спорту, јачање самопоуздања, као и дружење и рекреација.


Кроз креирање оваквих видова активности за младе промовишу се физичка активност и здрави стилови живота. На овај начин ученици имају прилику да се упознају са широким спектром спортских активности, како би у будућности одабрали активност која им највише одговара.


Од 2019. године у оквиру Европске недеље спорта до данас организовано је 16 манифестација овог типа у којима је учестовало преко 2500 младих.