О Европској недељи спорта
Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. Циљ је развој спорта и физичке активности. Овај догађај се реализује у земљама Европе, ове године по 9. пут.

Званичан почетак Европске недеље спорта биће обележен у Валенсији 23. септембра 2023. године. Током недеље многобројни спортски и едукативни догађаји, биће организовани широм Европе све до 30. септембра.
Едукација
Данашња омладина није толико активна као претходне генерације. Гојазност је у порасту због недовољног бављења физичком активношћу, чиме сведоче и подаци истраживања у Србији:

• 30% деце се бави спортом ван школе
• 12% омладине се бави спортом генерално
• 4,5% студената се бави било каквим видом физичке активности

Неопходно је да се млади едукују о значају бављења физичком активношћу.
Школе нуде најбоље могућности за бављење физичком активношћу свакодневно, посебно за децу која долазе из породица које немају средства за ван школске активности.
Постоји доста начина захваљујући којима деца и омладина могу да буду што више активнији у вртићу у школи, на факултету. Популаризовање физичке активности кроз образовање доприноси развоју активнијих генерација и вредна је инвестиција у будућност нашег друштва. Родитељи и наставници имају велику улогу када је у питању физичка активност деце у школи и ван ње.
Радно место
По истраживањима током дана запослени проводе 5-6 сати седећи на радном месту. С обзиром да толико времена проводе на послу, требало би да вежбају сваког дана бар 30 минута.
Радно место је идеално окружење у којем се може утицати на велики број популације да унапреде свој стил живота. Запослени који су физички активни склони су продуктивнијем раду и имају мање здравствених проблема. То одговара послодавцима који могу да играју важну улогу у подстицању запослених да буду активнији на радном месту кроз организовање различитих програма за вежбање.
Активности на отвореном
Постоје бројне могућности и у руралним и у урбаним срединама за #BeActive на отвореном, за које многи људи не знају или немају могућност приступа.
Урбана средина, у којој живи највећи број Европљана, може понудити разне могућности за бављење физичком активношћу као што су теретане на отвореном, бициклистичке стазе, стазе за трчање, паркови, игралишта, базени на отвореном и многи други рекреативни садржаји.
Рурална подручја и природа, такође пружају многе атрактивне и приступачне просторе у којима може да се шета, планинари, трчи, плива и ужива у различитим активностима.
Локалне власти и урбанисти чине све напоре како би побољшали квалитет и приступ просторима на отвореном у циљу подстицања људи да их максимално искористе.
Спортски клубови и фитнес центри
Спортски клубови и фитнес центри играју важну улогу омогућавајући људима да буду активни и нудећи им забавно и сигурно окружење. Спортски клубови имају и друштвену улогу с обзиром да у њима тренирају људи различитог доба, културе и физичке спремности. У клубовима млади такође имају прилику да кроз волонтирање стекну нове вештине које им могу помоћи у будућем раду.
Сарадња са школама, фирмама и локалним властима омогућава спортским клубовима и фитнес центрима да дођу до разноврсних корисника. Такав приступ истовремено доприноси и изградњи здравијих заједница.