Више од 1500 учесника на BeActive ноћи у Ташмајданском парку
29-09-2019
Финале „Европске недеље спорта“ обележено је  догађајем „BeActive ноћ“ који је одржан у парку Ташмајдан. Посетиоци и такмичари, којих је било преко 1500,  били су у прилици да се опробају у различитим фитнес активностима, присуствују креативним и едукативним радионицама као и да узму учешће у великој ноћној штафетној трци.

„Европска недеља спорта“ је догађај покренут од стране Европске комисије а у нашој земљи одржава се по други пут у координацији Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта. Након „Спортског дана“ на Ади грађани су имали прилике да присуствују јединственом спортском догађају који се у исто време одржавао и у осталим градовима Европе. Уз много добре музике и у позитивном расположењу, присутни су били у прилици да се, уз помоћ демонстратора и тренера, опробају у различитим фитнес програмима, као и спортским и едукативним радионицама.

Догађај је отворио председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић рекавши: „Поносан сам што је ове недеље више десетина хиљада грађана Србије славило спорт и праве олимпијске вредности. Посебно ме радује што је међу учесницима био највећи број деце јер је васпитање деце путем спорта у којем не постоји дискриминација било какве врсте пут ка бољем и здравијем друштву“.

Амбасадор и Шеф делегације Европске Уније у Србији, господин Сем Фабрици рекао је: „Европска Унија, Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта удружили су се како би омогућили грађанима да буду активни и да уживају у разним спортским активностима током „Европске недеље спорта“. Верујем да је овај догађај круна успешне недеље спорта која је иза нас“.

Након свечаног отварања званично је представљен "TreninGo" изазов „Трчим за школу“.  Пројекат хуманитарног карактера осмишљен је тако да свако уз помоћ „TreninGo“ апликације Олимпијског комитета Србије може донирати своје претрчане километре некој од четрнаест школа у Србији којој је потребна помоћ како би унапредила наставу физичког васпитања. Три школе које до 15.новембра  буду сакупиле највећи број претрчаних километара биће награђене од стране Европске Уније спортском опремом и реквизитима у вредности од 300.000 РСД за прво место, 200.000 РСД за друго и 100.000 РСД за треће место.

Велико финале „BeActive ноћи“ обележила је ноћна штафетна трка у паровима под називом „Run2Equality“ у којој је учешће узело више од 500 учесника који су учешћем у трци симболично скренули пажњу на важност равноправног  положаја жена у друштву и упутили поруку против дискриминације сваке врсте. Током читавог догађаја са посетиоцима се дружила и тренирала амбасадорка Европске недеље спорта – фитнес ентузијаста Нела Бунчић.