У Олимпијској кући одржан семинар за учеснике „Спортског изазова“!
01-09-2023

У Олимпијској кући одржан је семинар за представнике градова који ће учествовати у „Спортском изазову“ у оквиру овогодишње Европске недеље спорта. Учешће у „Спортском изазову“, који ће трајати од 23. до 30. септембра 2023. године, узеће 10 градова Србије (Аранђеловац, Пожаревац, Сомбор, Зајечар, Бор, Књажевац, Пирот, Зрењанин, Панчево и Београд). На семинару се говорило о плановима и предстојећим активностима у оквиру Европске недеље спорта.

На почетку састанка, присутнима се обратио председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић, који је пожелео добродошлицу представницима градова: „Европска недеља спорта је иницијатива Европске комисије за промоцију спорта и физичке активности широм Европе под слоганом “BeActive”. Спорт и физичка активност значајно доприносе здрављу и добробити људи. Међутим, ниво физичке активности у Европи тренутно стагнира, а у неким земљама чак и опада. Европска недеља спорта је заједнички одговор на овај изазов, али и позив на акцију. Циљ је заједно радити на оснаживању и ангажовању заједнице да буде активна. Данашњи семинар је прилика да се сви партнери упознају са главним темама за 2023. годину како би се што боље припремили за предстојећу Европску недељу спорта. Захваљујући новим партнерствима очекујемо да ћемо ове године имати највећи број учесника и догађаја до сада. Захваљујем вам се на сарадњи и желим вам пуно успеха у припреми и реализацији предстојеће Европске недеље спорта”.

 

Представници Олимпијског комитета Србије представили су главне циљеве овогодишње Европске недеље спорта, као и области које треба да буду у фокусу овогодишњих активности. У центру активности Европске недеље спорта 2023 налазиће се три теме: инклузија маргинализованих група, укључивање што већег броја људи свих генерација да се баве спортом и иновације у спорту у циљу промоције физичке културе. Представници градова су имали прилике да се упознају са кључним догађајима у оквиру Европске недеље спорта, а то су BeActive ноћ, BeActive ноћна трка, Урбан спорт фест, Спортски изазов, Школски спортски дан, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“.

 

Овом приликом, представљене су и активности које ће спровести Делегација ЕУ у Србији, Савез за рекреацију и фитнес Србије и Асоцијација Спорт за све Србије, партнерске организације са којима ће Олимпијски комитет Србије обележити овогодишњу Европску недељу спорта.

 

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије који се обележава многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе у периоду од 23. до 30. септембра. Циљ овог пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота. Олимпијски комитет Србије је заједно са Министарством спорта од стране Европске комисије номинован за координатора Европске недеље спорта која се традиционално одржава широм Европе последње недеље септембра. Овај пројекат ће се ове године реализовати по девети пут на европском нивоу, а по шести пут у Србији.