У оквиру Европске недеље спорта, отворена изложба ,,Пут правих вредности" у Новом Саду!
28-09-2023

Изложба „Пут правих вредности”, у организацији Олимпијског комитета Србије – Олимпијског музеја, гостоваће Изложбеном павиљону Универзитета у Новом Саду. Изложба је отворена у четвртак, 28. септембра, и за посетиоце ће бити отворена до 31. октобра 2023. године.

 

Оригинална поставка изложбе била је приказана у Галерији САНУ у Београду од 14. априла до 13. јуна 2021. године, након чега је гостовала и у Народном музеју Зрењанина, потом је током 2022. године гостовала у Пожаревцу, а почетком 2023. године и у Крагујевцу.

 

Изложба „Пут правих вредности” има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

 

Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на V Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.


Изложбу „Пут правих вредности“ у Новом Саду свечано је отворио председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић, који је позвао све грађане града Новог Сада, а поготову млађе генерације, да посете изложбу.


Изложба “Пут правих вредности” у Новом Саду организује се током трајања Европске недеље спорта, пројекта који спроводимо у координацији са Министарством спорта, а чији је циљ промоција спорта и здравог начина живота. Физичка активност треба да буде свакодневница у нашем животу. Али упоредо са тим, треба да се едукујемо и упознајемо са богатим спортским наслеђем које наша земља има. Ова изложба је прилика да се на интересантан начин упознамо са историјом и традицијом олимпијског покрета у Србији и да сагледамо резултатска остварења и допринос који су наши олимпијци дали развоју и унапређењу спорта и олимпизма. До 31. октобра, у Изложбеном павиљону Универзитета у Новом Саду, биће приказани најзначајнији тренуци српског олимпизма, као и поједини експонати који су обележили олимпијску и спортску историју, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију“.


Ректор Универзитета у Новом Саду, господин Дејан Мадић поздравио је све присутне у име домаћина ове изложбе.


Веома ми је драго што је изложба „Пут правих вредности“ Олимпијског комитета Србије организована на Универзитету у Новом Саду, у част академске мисли, здравог начина живота и наших врхунских спортских резултата. Олимпизам је једна јако важна и племенита идеја. Треба да се сетимо да су у Античкој Грчкој престајали сви ратови и размирице у доба Олимпијских игара, што је био један добар пример филантропског начина размишљања. Поред тога, много је важно оно што је наш Новак Ђоковић једном приликом, када су га новинари питали шта је највећа важност његовог резултата, рекао: „Надам се да ће што већи број деце кренути да се бави спортом, па макар то био и тенис“. Главни циљ нам је да деца буду здрава, да се баве спортом, а онда и да имају мотив постигнућа да доносе медаље и радују целу популацију у нашој земљи, а и шире“.

 

Отварању изложбе „Пут правих вредности“ у Новом Саду присуствовао је и бивши репрезентативац Југославије у веслању, освајач олимпијских медаља у Москви 1980. и Лос Анђелесу 1984, господин Зоран Панчић.


Изложба „Пут правих вредности“ је прилика да ми спортисти евоцирамо успомене, али и да се деца и омладина упознају са успесима које су наши спортисти постигли на Олимпијским играма. Нови Сад је имао најдужу традицију учешћа спортиста наше земље на Олимпијским играма. Међу спортистима из Србије који су освојили прве златне олимпијске медаље је фубдалер Војводине Новак Рогановић који се окитио одличјем у Риму 1960. године. Новосадски спортисти од првих Игара до данас чине значајан експедиције наше земље на Олимпијским играма. На Олимпијским играма до сада је учествовао 121 новосадски спортиста, 46 њих је освојило 61 олимпијску медаљу, од чега 21 златну, 11 сребрних и 29 бронзаних. Не само да Нови Сад има спортисте на скоро свим Играма, већ и изузетно гаји културу сећања на резултате наших спортиста на Олимпијским играма“.

 

 

Изложба ће гостовати у Новом Саду све до до 31. октобра 2023. године. Због ограниченог изложбеног простора, на изложби је представљена друга целина изложбе, док прву и трећу сви заинтересовани могу погледати на следећем линку: https://olimpijskimuzej.rs/virtualtour/

 

Обзиром да је изложба део Европске недеље спорта, кроз изложбу ће бити промовисана и #BeActive порука, како би током целе године мотивисали људе да се баве спортом и да буду активни. Скенирањем QR кодова, који ће бити постављени у оквиру изложбе, корисницима ће се отворити мотивациона порука како да постану активнији.