У оквиру Европске недеље спорта одржан је ,,Разговор са шампионима", Соњом Васић и Дамиром Микецом!
23-10-2023

У ОШ „Боса Милићевић“ у Новом Жеднику данас је одржан „Разговор са шампионима“ као награда за учешће у изазову „Буди активан и креативан“ који реализује Олимпијски комитет Србије у сарадњи са Савезом за школски спорт Србије у оквиру Европске недеље спорта. Са ученицима је разговарала бивша кошаркашица, освајачица бронзане медаље на ОИ Рио 2016 и спортска директорка ОКС Соња Васић, као и стрелац, освајач сребрне медаље на ОИ Токио 2020, вицешампион света и првак Европе Дамир Микец.

 

У оквиру „Разговора са шампионима“ одржаном у ОШ „Боса Милићевић“ у Новом Жеднику, Соња Васић и Дамир Микец са ученицима су разговарали о својим почецима у спорту, незаборавним моментима из њихових каријера, искуству са Олимпијских игара, као и о начинима усклађивања успешне спортске каријере и образовања


Бивша кошаркашица, освајачица бронзане медаље на ОИ Рио 2016 и спортска директорка ОКС Соња Васић се захвалила на гостопримству и рекла: „Кошарку сам почела да тренирам у првом разреду основне школе. Овај спорт сам почела да тренирам највише зато што ми се тата бавио кошарком и као деца, моја сестра и ја смо ишле на кампове и на такмичења, лопта нас је повукла, а на крају сам добрих 25 година трчала за том лоптом. Сва такмичења која су под окриљем Олимпијског комитета су посебна, јер бити део олимпијске породице је огромна част, и чињеница да навијаш, подржаваш, делиш и поразе и победе са најуспешнијим спортистима Србије, нашим најбољим тимовима и појединцима, заиста је посебан осећај.

Ако бих морала да издвојим један моменат из своје каријере који никад нећу заборавити, онда је то Европско првенство одржано у Београду 2019. године, где се заиста осетила подршка наше земље и колико су људи у стању да учине да се ми спортисти осетимо подржано и посебно. Оно што ја кажем за сваког спортисту јесте да иако осетимо на крају дана да је спорт наша каријера, све то има неки већи смисао онда када осетимо интеракцију са људима. Женска кошарка можда није најпопуларнији спорт, али зато људи који нас прате истински нас подржавају, са правим емоцијама и онда ти то некако посебно значи“. 

 

Стрелац, освајач сребрне медаље на ОИ Токио 2020, вицешампион света и првак Европе Дамир Микец поздравио је све ученике и рекао: „Прво сам тренирао карате, потом и пливање и веслање, али сам ипак на наговор моје мајке одлучио да се бавим стрељаштвом. Њена велика жеља је била да се опробам да гађам у тај центар, који сам и погодио. Увек сам гледао мог старијег брата како иде на такмичења, па сам тако пожелео да и ја одем на неки далеки пут и да се вратим са неком медаљом, а онда ми се то и остварило.  

Најлепша такмичења су Игре, било Медитеранске, било Европске, или те највеће и најзначаније – Олимпијске игре. Ту је чар у томе што се некако помешаш са свим осталим спортовима. Баш тако смо се и Соња и ја упознали, на Медитеранским играма давне 2009. године. То су успомене које ћу памтити цео живот, ми смо се тако лепо дружили са свим спортистима и та веза је и дан данас нераскидива. Кад се окупи Олимпијски тим Србије, подршка коју пружамо једни другима, то је нешто најлепше“.

 

У оквиру Европске недеље спорта и у циљу промоције здравог начина живота међу најмлађима, Олимпијски комитет Србије у сарадњи са Савезом за школски спорт Србије покренуо је активацију у руралним местима под називом „Буди активан и креативан“. У оквиру овог изазова, школе имају задатак да осмисле спортско-едукативне активације за своје ученике, а оне најактивније и најкреативније као награду добијају спортске реквизите, „Разговор са шампионом“ или „Олимпијски час“.