Спортским даном у Зрењанину почела Европска недеља спорта у Србији
23-09-2021
Европска недеља спорта и званично је отпочела у Србији „Спортским даном“ који је организован у Зрењанину. „Спортски дан“ у Зрењанину уједно је и главни национални догађај овогодишње Европске недеље спорта.

Међу учесницима данашњег „Спортског дана“ највише је било најмлађих Зрењанинаца, а отварању су присуствовали и обратили се присутнима председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, градоначелник Зрењанина Симо Салапура, легендарни рукометаш освајач две олимппијске медаље  Момир Рнић, освајач бронзане медаље у Токију рвач Зураби Датунашвили и Пол Пресе, шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији.

Председник Олимпијског комитета Божидар Маљковић поздравио је све присутне, захвалио се Граду Зрењанину за помоћ у организацији „Спортског дана“ и обратио се најмлађим учесницима манифестације.

„Част ми је што сам данас у Зрењанину, Европском граду спорта за 2021. годину. Зрењанин је нашој земљи даровао огроман број олимпијаца и чак 24 медаље са Олимпијских игара. Ви, децо, сте најбоље што Србија има. Ви сте набољи и најздравији део наше земље. Увек се бавите спортом, а спорт ће учинити да сутра будете и бољи људи. Уживајте у данашњем дану у прелепом Зрењанину, радите вредно и не сумњам да ћете нас и ви једног дана обрадовати одличјима са највећег такмичења.“, рекао је Маљковић.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је пожелео добродошлицу свима у Европски дан спорта у 2021. години и захвалио се Олимпијском комитету Србије што је препознао Зрењанин као партнера у организацији овогодишње Европске недеље спорта.

„Наш град је одувек био спортски град и Србији је дао велики број европских, светских и олимпијских шампиона. Данас сви заједно шаљемо лепу слику нашег града у целу Србију. Спорт је битна ствар. Здрав начин живота је битна ствар, и зато физичка активност треба да буде свакодневница у нашем животу.“, истакао је градоначелник Зрењанина.

Легендарни Момир Рнић који је са репрезентацијом наше земље освојио златну олимпијску медаљу у Лос Анђелесу 1984. године, као и бронзану у Сеулу 1988. године, такође се обратио присутнима и такође послао поруку најмлађим суграђанима.

„Задовољство је бити данас са свима вама. Град Зрењанин је заслужио да буде Европски град спорта у овој години и тиме се поносимо. Данас међу вама има много будућих олимпијаца, у то сам убеђен. Спорт ће од вас направити боље људе, нека данашњи догађај буде само подстрек да будете успешни људи и спортисти.“, рекао је легендарни рукометаш.


Шеф за информисање, медије и комуникацију Делегације ЕУ у Србији Пол Пресе истакао је такође богату спортску историју Зрењанина приликом свог обраћања.

„Драго ми је што сви заједно отварамо Европску недељу спорта у Зрењанину, Европском граду спорта. Овај град има импозантну спортску историју и јасно је зашто је баш он понео ту титулу за 2021. годину. Порука Европске недеље спорта јесте да будете активни, да будете шампиони, да се бавите спортом ради здравља вашег тела, али и вашег духа.“, рекао је при обраћању Пресе.

Рвач Зураби Датунашвили који је у Токију освојио бронзану медаљу обратио се присутнима и пожелео да уживају у Европској недељи спорта и „Спортском дану“.

У Народном музеју у Зрењанину данас је такође отворена и велика изложба Олимпијског комитета Србије „Пут правих вредности“ која говори о историји олимпизма у нашој земљи, од настанка тадашњег Српског олимпијског клуба 1910. године, па до данашњих времена. Изложба је оригинално приказана у Галерији САНУ пред почетак Олимпијских игара у Токију, а у Зрењанину је поставка обогаћена и реквизитима са Олимпијских игара у Токију. Изложба ће гостовати у Зрењанину до 18. новембра.

Учесници Спортског дана” у Зрењанину су имали прилке да се опробају у различитим спортовима попут мачевања, бадминтона, веслања, кајака, фудбала, да се надмећу у традиционалним спортским играма, да узму учешће у бројним едукативним и креативним радионицама, али и да се друже са шампионима из различитих спортова. 

Поред „Спортског дана“ у Зрењанину је организован и „Олимпијски час“ који је школарцима приближио олимпијске вредности кроз низ образовних интерактивних радионица. Најмлађи Зрењанинци имали су прилике да кроз различите активности стекну знања о историји Олимпијских игара, олимпијским симболима и спортовима.

 Европска недеља спорта традиционално се широм Европе обележава последње недеље септембра, а у Србији по четврти пут ове године. Олимпијски комитет Србије ће у сарадњи са Министарством омладине и спорта и делегацијом ЕУ у Србији организовати низ догађаја у наредним данима, а Спортским даном у Зрењанину ова манифестација у Србији је и званично почела.

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота. 
Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.
Прошле године за време Европске недеље спорта у Србији у 25 градова одржано је преко 80 спортских и едукативних догађаја у којима је учешће узело преко 20.000 грађана.