„Пут правих вредности“ најпосећенија изложба у Галерији савремених уметности у Пожаревцу у 2022. години
17-10-2022

Изложба „Пут правих вредности”, у организацији Олимпијског комитета Србије – Олимпијског музеја, гостовала је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Изложба је трајала од 30. септембра до 13. октобра 2022. године. За две недеље, изложбу је видело скоро 1000 посетилаца. Захваљујући добром одзиву публике „Пут правих вредности“ је најпосећенија изложба у ГСУ Пожаревац током 2022. године. 

Изложбу је посетио и отворио олимпијски шампион и вицешампион у кајаку, Мирко Нишовић.

„Као спортиста три пута сам учестовао на Играма, али су за мене свакако биле најуспешније Игре у Лос Анђелесу, и памтићу их заувек. Драго ми је да сам успео да оставим траг у историји мог спорта, а то желим и свим новим шампионима. Сигуран сам да ће ова изложба послужити као додатна мотивација будућим генерацијама да се баве спортом, да буду активни, али и да пишу неке нове странице спортске историје.“ – истакао је Нишовић

 

Изложба „Пут правих вредности” има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

 

Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.


Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на V Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију.


Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Због ограниченог простора, у Галерији савремене уметности била је представљена друга целина изложбе, док прву и трећу сви заинтересовани могу погледати на следећем линку: https://olimpijskimuzej.rs/virtualtour/


Изложбу су посетили и ђаци пожаревачких школа, који су заједно са кустосом Галерије савремене уметности имали прилику да се боље упознају са олимпијсим покретом, као и спортским наслеђем наше земље.  


Обзиром да је изложба и део Европске недеље спорта, кроз изложбу је промовисана и #BeActive порука, како би током целе године мотивисали људе да се баве спортом и да буду активни. Скенирањем QR кодова, који су били постављени у оквиру изложбе, корисницима се отварала мотивациона порука како да постану активнији.