Претрчано више од 93 000 км у ТренинГО изазову „Трчим за школу“!
03-11-2023

Завршен је пети по реду ТренинГО изазов „Трчим за школу“ који је изазвао велику пажњу и активност грађана свих узраста, а посебно школараца. Изазов је осмишљен као пројекат спортско-хуманитарног карактера где је сваки корисник ТренинГО мобилне апликације био у могућности да трчећи донира своје километре некој од школа из Србије којима је неопходна помоћ за унапређење наставе физичког васпитања.

ТренинГО изазов „Трчим за школу“ реализован је у оквиру Европске недеље спорта од стране Олимпијског комитета Србије, Министарства спорта, Савеза за школски спорт Србије и Делегације ЕУ у Србији. Овогодишњи Изазов званично је почео 23. септембра током догађаја „BeActive ноћ” у Зрењанину и трајао је до 31. октобра. У Изазову је учествовало 4205 корисника апликације „ТренинГО“ који су трчали широм Србије како би донирали своје претрчане километре некој од 10 школа којима је неопходна помоћ за унапређење наставе физичког васпитања.

У овогодишњем Изазову победила је Економско-трговинска школа из Смедерева која је оборила рекорд са укупно претрчаних 39 739 километара, док је друго место освојила Гимназија „9. мај“ из Ниша са претрчаних 22 976 километара. Треће место заузела је ЕТШ „Паја Маргановић“ из Панчева са укупно претрчаних 12 202 километара. Европска унија обезбедила је за све три школе вредне награде – спортску опрему и реквизите у вредности од 300.000 динара за прво место, 200.000 динара за друго и 100.000 динара за треће место.

Са укупно сакупљених 93 248 км, нема сумње да је остварен циљ пројекта и у потпуности оправдан слоган Европске недеље спорта - ,,BeActive“.

Менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије, Наташа Јанковић, задовољна је овогодишњим Изазовом: „Презадовољни смо што смо пету годину заредом успели да организујемо ТренинГО изазов Трчим за школу. Желела бих да се захвалим нашим дугогодишњим партнерима - Савезу за школски спорт Србије и  ЕУ Делегацији у Србији. Заједничким снагама успели смо да анимирамо преко 4000 учесника који су се окупили око заједничког циља, да помогну једној од 10 школа у Србији да освоје спортске реквизите.

И ове године ђаци су били активни и заједно са својим наставницима, родитељима и суграђанима претрчали су преко 90.000 км што је за сваку похвалу. Верујем да их је овај изазов зближио и да им је било забавно. Честитам победницима, као и осталим учесницима на фер надметању. Надам се да им се ТренинГО апликација допала, и да ће наставити да је користе и буду активни током читаве године“.