Олимпијским часом у Вршцу завршена Европска недеља спорта
01-10-2020
У последњих седам дана, у оквиру Европске недеље спорта, у преко 20 градова широм земље одржано је више од 60 догађаја! Последња два дана спортске недеље обележила су два Олимпијска часа, одржана у Аранђеловцу и Вршцу.

Олимпијски час има за циљ да учеснике упозна са олимпијским вредностима. Кроз велики број организованих радионица деца су стицала знања о историји Олимпијских игара, олимпијским симболима и спортовима, као и знаменитим спортистима – олимпијским херојима данашњице. У оквиру Олимпијског часа биле су реализоване и TreninGO радионица, Олимпијска бајка, Олимпијско игралиште и трибина са спортистом.

Програм Олимпијски час осмишљен је као низ образовних интерактивних радионица које се реализују кроз 5 станица које симболизују 5 олимпијских вредности које се стичу кроз бављење спортом: радост игре, фер-плеј, поштовање, изузетност и јединство духа тела и ума. Кроз трибину са успешним спортистом, учесници су били у прилици да сазнају предности бављења спортом из њиховог угла као и зашто је битно поштовати олимпијске вредности како у спорту тако и у свакодневном животу. У читав програм укључени су најмлађи основношколског узраста који су имали прилику да кроз Олимпијску причу сазнају више о Олимпијским играма и вредностима којих се треба придржавати у животу. На TreninGO радионици, школарци су у били у  могућности да вежбају уз надзор професионалног тренера и опробају своје вештине у спортском полигону.
Са децом у Арнађеловцу дружила се светска првакиња у каратеу,  Јована Прековић, док су учесници Олимпијског часа у Вршцу имали прилике да се друже и упознају са пливачицом квалификованом за Олимпијске игре у Токију 2021. године, Ањом Цревар.
На Олимпијском часу у Аранђеловцу, каратисткиња Јована Прековић са децом је поделила причу о својим спортским почецима и додала: „Позвала бих вас све да се определите за неки спорт. Спорт ће вас учинити јачим и здравијим и увек спремним за нове изазове!“
Ања Цревар, пливачица квалификована за Олимпијске игре у Токију, позвала је сву децу у Вршцу да се баве спортом и том приликом додала: „Надам се да ћете данас уживати у бројним спортским активацијама и да ћете научити нешто ново о олимпизму и олимпијским вредностима“.
Припрема и реализација догађаја изведени су складу са препорукама и мерама Владе Републике Србије и кризног штаба у вези са епидемијом вируса Covid-19.