Одржана конференција поводом Европске недеље спорта
05-07-2019

Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије у хотелу Хилтон, Европску недељу спорта, која ће у нашој земљи бити одржана по други пут у периоду од 23. до 30. септембра.

Прошле године широм Европе, учешће је узело више од 13 милиона људи, а ове године се очекује да ће тај број бити већи од 15 милиона. 

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић истакао је забрињавајуће податке. Само 10% грађана  Србије старости 30-77 година се рекреативно бави спортом, а међу студентима само 4%. Идеја Европске недеље спорта јесте да покренемо све млађе и старије да се баве физичком активношћу и да учине своје животе квалитетнијим и здравијим”.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изразио је задовољство због чињенице да је Србија домаћин и партнер једне тако велике међународне акције као што је Европска недеља спорта и додао да се забрињавајућим подацима дефинитвно морамо позабавити чак и као појединци. 

Зорана Аруновић, репрезентативка Србије у стрељаштву и једна од амбасадора Европске недеље спорта указала је на то колико је важно бавити се спортом, а посебно је истакла да је за децу битно да у што млађим данима, почну да се баве спортом, јер су они наша будућност.

Наташа Јанковић, менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије позвала је све институције, организације, пословне компаније, савезе, клубове и школе да се придруже и да својим спортским и едукативним догађајима постану део Европске недеље спорта у нашој земљи. 

Својим присуством на конференцији, Европску недељу спорта, подржали су и освајачи медаља на Европским играма у Минску, стрелац Дамир Микец и самбиста Владимир Гајић.

Осим Зоране Аруновић, амбасадори Европске недеље спорта су и оснивач хуманитарне организације „Заједно за живот” Јован Симић и бивша кошаркашица Наташа Ковачевић.