Одржана „Be Active ноћ“ у Ташмајданском парку
25-09-2021
Вечерас је у Ташмајданском парку у оквиру Европске недеље спорта одржана „BeActive ноћ“, догађај који је окупио велики број љубитеља спорта свих генерација који су уживали у некој од многобројних спортских радионица и великој BeActive ноћној трци.

Ташмајдански парк је као и претходне две године у ово време био у знаку Европске недеље спорта. „BeActive ноћ“ окупила је рекреативце који су се у јединственој атмосфери парка у срцу града опробали у некој од фитнес, атлетских активација, као и у и street workout изазову.

За најмлађе учеснике су организовани спортски полигони, Олимпијски час и осликавање лица, а за посетиоце „трећег доба“ организован је посебан програм вежбања. Током неколико сати програма на бини су се смењивали инструктори кangoo jumps-а, pound-a, power fit ball-a, hiit-a, body attack-a, зумбе и плеса уз музику 90-их који су посетиоцима демонстрирали своје активности са циљем да их подстакну на свакодневно бављење спортом.

Догађај су отворили Наташа Јанковић, менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије, Дарко Удовичић, помоћник министра омладине и спорта и Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Наташа Јанковић је на почетку обраћања упознала присутне са програмом који је уз сјајну сарадњу са више спортских организација спремљен за „Be Active ноћ“ у Ташмајданском парку и истакла да Европска недеља спорта сваке године испуни свој циљ и анимира велики број грађана да буду физички активни.

- Добродошли на „Be Active ноћ“ коју организујемо трећи пут у оквиру Европске недеље спорта на овом истом месту. Вечерас смо спремили програм за све узрасте и надамо се да ћете сви уживати, како најмлађи, тако и наши суграђани „трећег доба“ за које је такође спремљен посебан програм. Основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота и драго ми је што већ четврту годину заредом то успевамо кроз пројекат Европска недеља спорта – рекла је Наташа Јанковић.

Дарко Удовичић се захвалио свима који су узели учешће у програмима „BeActive“ и позвао их да буду активни током целе године.

- Већ четврти пут организујемо Европску недељу спорта у Србији уз одличну сарадњу са Олимпијским комитетом Србије који је координатор пројекта заједно са Министарством омладине и спорта. Изузетно нам је драго што успевамо да анимирамо грађане свих генерација да буду активни и очувају своје здравље кроз бављење физичком активношћу. Желим Вам да уживате у вечерашњем програму и будете активни свакодневно – рекао је Удовичић приликом свог обраћања.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији истакла је да је упозоравајућа статистика о физички неактивним грађанима широм Европе подстакла Европску комисију да покрене пројекат Европске недеље спорта који је до сада у току седмогодишњег постојања извео на спортска игралишта и места за рекреацију више милиона грађана Европе.

- Јако ми је драго што сам данас са свима вама испред Делегације ЕУ у Србији. Увек истичемо колико је физичка активност битна у животу сваког човека, и зато вечерас из Ташмајданског парка шаљемо поруку „Бе Ацтиве“. Будите активни и уживајте у спорту који ће побољшати квалитет вашег живота. И ове године подржавамо ТренинГо изазов „Трчим за школу“ у којем ћете моћи сви да учествујете и да донирате своје километре некој од 10 школа, коју ћемо наградити вредним наградама и спортским реквизитима. Позивам Вас све да преузмете апликацију ТренинГо, јер изазов почиње у понедељак 27. септембра  – истакла је заменица Шефа Делегације ЕУ у Србији. 

ТренинГо изазов „Трчим за школу“ покренут је пре две године за време трајања Европске недеље спорта као пројекат хуманитарног карактера осмишљен тако да свако уз помоћ ТренинГО апликације Олимпијског комитета Србије може донирати своје претрчане километре некој од десет школа у Србији којој је потребна помоћ како би унапредила наставу физичког васпитања. Три школе које до 15. новембра буду сакупиле највећи број претрчаних километара биће награђене од стране Европске уније спортском опремом и реквизитима.

Током вечери је у сарадњи са Београдским тркачким клубом (BRC) одржана „Be Active ноћна трка“ која је имала форму штафетне трке у пару 2x800м. Ова трка је носила симболични назив „Превазиђи препреке“. Главни циљ трке је да се укаже на изговоре и проблеме које људи превазилазе да би остали активни, као што су стид, кривица, стрес и презатрпаност послом. Загревање такмичара пред трку водила је амбасадорка Европске недеље спорта Нела Бунчић. 

BeActive ноћ је догађај који је организован у оквиру Европске недеље спорта, догађаја покренутог од стране Европске комисије. Национални координатори манифестације за нашу земљу су четврту годину за редом Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.
Припрема и реализација догађаја изведени су складу са препорукама и мерама Владе Републике Србије и кризног штаба у вези са епидемијом вируса COVID-19.