Одржан Спортски дан на Ади Циганлији
27-09-2019
У оквиру „Европске недеље спорта“, на Ади Циганлији одржан је „Спортски дан“, у организацији Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта, под покровитељством Европске комисије.

Грађани су били у прилици да се опробају у различитим спортовима захваљујући демонстраторима и тренерима из различитих спортских савеза, да се такмиче у многобројним спортским играма као и да учествују у разним едукативним и креативним радионицама. 

Учешће у Спортском дану узело је више хиљада људи, међу којима је било највише деце, а отварању су присуствовали и обратили се присутнима председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, државни секретар за омладину Министарства омладине и спорта Дарко Станић, амбасадор и Шеф делегације Европске Уније у Србији – Сем Фабрици и двоструки освајач светских медаља и амбасадор Европске недеље спорта, џудиста Немања Мајдов.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је: „Олимпизам, као идеја у којој се спорт користи само као платформа за стварање бољег света, нас на то обавезује. Управо овакви догађаји и поводи служе остваривању те идеје. Спорт је место окупљања, место спајања различитости, место прављења пријатељстава и мостова… и зато је важно да кроз целу Србију пошаљемо ту поруку и ангажујемо будућност наше земље да се бави спортом, јер бављењем спортом постају бољи људи.“

Државни секретар за омладину Министарства омладине и спорта господин Дарко Станић, изразио је задовољство због поновне организације целокупног пројекта и истакао: „Данас смо ту због најмлађих јер су они најбоље што Србија има. Негом тела и духа постаје се бољи човек и то је оно чему треба да тежимо“.

Амбасадор и Шеф делегације Европске Уније у Србији, господин Сем Фабрици рекао је: „Спорт не треба да буде само професија, на подијуму и са медаљама. Управо то је и суштина Европске недеље спорта – промоција спорта за све, спорта као начина живота и правих вредности. Европска унија, Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта, удружили су снаге и тимски покренули Европску недељу спорта, са циљем да скренемо пажњу на важност физичке активности. Статистика показује да су млади у Србији мање физички активни него што би требало. Управо зато наша жеља је да инспиришемо и мотивишемо омладину да се покрене и буде активнија. Судећи по овоме што видим, мислим да смо на добром путу!"

Присутне је поздравила и Маја Павловић, испред „ЈП Ада Циганлија“ рекавши: „Драго ми је да се овакав догађај дешава баш на Ади, месту које слави спорт и окупља младе“.

Џудиста Немања Мајдов упутио је речи подршке најмлађим учесницима „Спортског дана“ рекавши: „Шампион света није лако бити али је ипак могуће. Зато желим да неко од вас буде најбољи на свету јер је ово земља шампиона“.

Током читавог „Спортског дана“ са посетиоцима се дружио и џудиста Немања Мајдов – освајач бронзане медаље на недавно завршеном светском првенству у Јапану.