Одржан Олимпијски час у Борчи са Надицом Божанић
24-09-2019
У оквиру Европске недеље спорта одржан је Олимпијски час у ОШ „Јован Ристић“ из Борче. Гост овог Олимпијског часа била је Надица Божанић – Млада теквондока, освајачица сребрне медаље на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу 2018. године.

Олимпијски час има за циљ да учеснике упозна са олимпијским вредностима као што су фер плеј, поштовање, радост игре, изузетност и јединство духа, тела и ума. Кроз велики број различитих радионица деца су стицала знања о историји Олимпијских игара, олимпијским симболима и спортовима, као и знаменитим спортистима – олимпијским херојима данашњице.  Учешће у овом Олимпијском часу узела су и деца мигранти из Центра за азил у Крњачи.  Ученици су имали прилике и да се опробају у крикету на радионици коју су водили тренери Крикет федерације Србије. 

Олимпијски час отворио је председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекавши: „Васпитањем деце путем спорта у којем не постоји дискриминација било какве врсте и у олимпијском духу који подразумева обострано разумевање, пријатељство, солидарност и фаир плаy, Олимпијски комитет доприноси изградњи стабилнијег, мирнијег и здравијег друштва. Поносан сам што ћемо данас, поред олимпијских вредности, истаћи и неке друге врлине које чине основ успешног бављења спортом, а то су пријатељство и разумевање“.

Присутне је поздравио и Сем Фабрици, Амбасадор и Шеф Делегације Европске уније у Србији: „На овом часу, нећете само показати и тестирати ваше спортске способности, него ћете и научити вредности толеранције и фер-плеја, поштовања других и тимског рада. Ове вредности су такође важне у животу. Прихватајући различите културе и нове пријатеље стичемо нова знања, искуства и ширимо видике. У Европској унији имамо 28 земаља, 24 службена и преко 60 мањинских језика. Поносни смо на ту различитост и она извлачи најбоље из нас.“    

Извршни директор Групе 484, Владимир Петронијевић захвалио се на гостопримству колективу школе и посебно нагласио ученицима: „Надам се да ће се овде данас створити нека нова пријатељства за цео живот“.
Млада теквондока Надица Божанић имала је прилике да се данас дружи са ученицима као и да им пренесе своја искуства и укаже на важност бављења спортом као и да их мотивише да се определе за активно тренирање. У свом обраћању присутнима поручила је: „Велика ми је част што ћу се данас дружити и тренирати са вама, сигурна сам да се међу вама налази и неки будући Олимпијац“