Најављена Европска недеља спорта
20-09-2019

Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије, у београдском хотелу Хилтон, Европску недељу спорта која ће се по пети пут у Европи, а други пут у Србији одржати од 23. до 30. септембра. 
 
Догађај је покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота.  
Потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Зечевић истакао је да је рад на промоцији спорта и едукацији, како младих тако и оних старијих о значају физичке активности и здравог начина живота од кључне важности и да као друштво имамо обавезу да дамо свој допринос у превазилажењу овог проблема. Потпредседник Олимпијског комитета Србије истакао је и да је читава организација Европске недеље спорта везана и за Олимпијску повељу која пропагира активацију младих кроз спорт а све у служби складног развоја човека и формирања бољег и мирнијег друштва. Посебно је нагласио да ће у току наредне недеље бити организовано 20 догађаја широм Србије на којима се очекује преко 50.000 учесника.

Наташа Ковачевић, један од амбасадора Европске недеље спорта указала је на то колико је важно бавити се спортом: „Јасно је да неће свако изабрати спорт за свој позив, али је јако важно, посебно за децу, јер су они носиоци свега онога што нас чека у будућности, да већ у млађим данима започну са бављењем спортом јер нас спорт обликује као људе. Током читаве недеље биће организовани многобројни догађаји у више од десет градова широм Србије и волела бих да што више деце дође да се опроба у неком од спортова.“ 

 „Велико ми је задовољство што Европска недеља спорта подржава и хуманитарне акције и што ће се у току следеће недеље одржати и један такав догађај под називом Пенал за живот“ истакао је Јован Симић, амбасадор Европске недеље спорта и позвао све суграђане да се укључе акцији и да шутирањем пенала нашим познатим голманима учествују у овој хуманитарној акцији као и да се придруже великој ноћној штафетној трци за равноправност која ће се организовати у Парку Ташмајдан.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић изразио је задовољство због чињенице да је Србија други пут за редом домаћин и партнер једне тако велике међународне акције као што јесте Европска недеља спорта и додао да бисмо морали сви заједно да се потрудимо да поправимо лоше статистичке податке и промовишемо здраве стилове живота и позвао све грађане Србије да ове недеље буду спортисти. „Министарство омладине и спорта и сви ми заједно тимски радимо и трудимо се да омогућимо и бесплатно бављење спортом као и да грађани широм Србије имају равноправне услове за бављење физичком активношћу али на крају дана свако од нас треба да се покрене и да свој допринос. Волео бих да ових дана пошаљемо јасну поруку Европи да Србија јесте земља спорта и да се у Србији спорт живи и слави"

Својим присуством конференцији за медије, Европску недељу спорта, подржала је и фитнес ентузијаста Нела Бунчић док су преостала два амбасадора – репрезентативка Србије у стрељаштву Зорана Аруновић и џудиста Немања Мајдов изостали због спортских обавеза.