Конференцијом за медије најављена Европска недеља спорта 2021
20-09-2021
Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије, одржаној у београдском хотелу „Мама Шелтер“, Европску недељу спорта која ће се по седми пут у Европи, а четврти пут у Србији, одржати у периоду од 23. до 30. септембра. Европска недеља спорта званично ће у Србији започети 23. септембра у Зрењанину, Европском граду спорта, када ће бити одржан „Спортски дан“, главни национални догађај. У оквиру „Спортског дана“, поред „Олимпијског часа“ који ће бити организован за школарце, биће отворена и изложба „Пут правих вредности“ која ће у Народном музеју Зрењанина гостовати до 18. новембра. 
 
Догађај је покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота.  Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.

Прошле године за време Европске недеље спорта у Србији у 25 градова одржано је преко 80 спортских и едукативних догађаја у којима је учешће узело преко 20.000 грађана.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је на почетку обраћања истакао важност овог пројекта и позвао све грађане Србије да узму учешће.

„У последњих годину и по дана сви смо се суочили са тешким изазовима због пандемије вируса ЦОВИД-19 која још увек траје, а на највећем испиту јесте наше здравље. Један од најбољих начина да одбранимо свој организам јесу спорт и физичка активност, који ће ојачати наше тело, али и наш дух. Више него икад је потребно да сви заједно радимо као Један Тим с обзиром да ниво физичке активности у нашој земљи стагнира. Наша мисија је да подстакнемо грађане свих старосних доба да прихвате здрав и активан начин живота, да проводе више времена на спортским игралиштима и у природи. Спорт је извор радости, јача имунитет и повезује генерације. Олимпијски комитет Србије заједно са Министарством омладине и спорта и Делегацијом ЕУ у Србији четврти пут заредом организује Европску недељу спорта. Она треба да служи као покретач, као водиља, ка ономе што морамо радити током целе године.“

Маљковић је додао и да је рад на промоцији спорта и едукацији, како младих тако и оних старијих о значају физичке активности и здравог начина живота од кључне важности и да као друштво имамо обавезу да дамо свој допринос у превазилажењу овог проблема. 

„Још једна јако битна тема коју желимо да апострофирамо током овогодишње Европске недеље спорта јесте ментално здравље, како врхунских спортиста, тако и свих наших грађана, било које животне доби. Пандемија у којој живимо оставља трага, а физичка активност јесте једна врста алата која нам може помоћи да побољшамо и очувамо ментално здравље нације. У томе ће нам помоћи и наши амбасадори који су се и ове године укључили у промоцију Европске недеље спорта охрабрујући личним примером грађане Србије да буду активни, без обзира на њихове године или физичку спремност. Посебно нам је драго што су се ове године пулу амбасадора прикључили и олимпијци, освајачи медаља из Токија, Милица Мандић и Дејан Мајсторовић. Они су прави узори који својим делима инспиришу и мотивишу људе око себе да се мењају на боље и да воде рачуна о свом здрављу. Посебну захвалност дугујемо свим институцијама, локалних самоуправама, националним гранским спортским савезима, спортским клубовима, школама, универзитетима и појединцима који су помогли у припреми Европске недеље спорта и показали посебну одговорност и посвећеност како би се сви догађаји одржали уз поштовање мера и препорука Владе везано за пандемију вируса COVID-19.“ – истакао је Маљковић.


Милица Мандић је овогодишња амбасадорка Европске недеље спорта у Србији. Двострука олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Лондону и Токију упознала је представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта напомињући да ће се спортски догађаји у последњој недељи септембра одржати у 20 градова широм земље, а све у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штаба када је у питању епидемија вируса COVID-19. 

„Три кључне поруке овогодишње Европске недеље спорта су: РАДОСТ, ОТПОРНОСТ И ПОВЕЗИВАЊЕ ГЕНЕРАЦИЈА. Спорт и физичка активност су извор радости како за појединце тако и за заједнице. Свакодневном физичком активношћу побољшавамо ментално здравље и отпорност нашег организма. Бити физички активан са другима помаже стварање заједништва. Спорт нас учи вредностима, попут фер плеја, тимског рада, једнакости, инклузије и поштовања, које су кључне када је у питању повезивање генерација. Спорт је за све генерације, и за све узрасте. Апсолутно свако може пронаћи активности у којима може уживати, било да је то шетња на отвореном, вежбање, трчање или бављење неким одређеним спортом.“ -  истакла је Милица Мандић.


Помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић пренео је поруку грађанима свих узраста да путем спорта остваре своје снове.

„Министарство омладине и спорта и Олимпијски комитет Србије као координатори спроводе пројекат Европске недеље спорта заједно са Делегацијом ЕУ у Србији. Поносни смо на све урађено у протекле три године и захваљујемо се на сјајној сарадњи Олимпијском комитету Србије уз наду да ћемо сви заједно ове године бити још бољи. Користим ову прилику да пренесем поруку министра омладине и спорта Вање Удовичића, грађанима свих узраста да активно учествују у спорту и негују здраве навике. Позивамо све рекреативце, без обзира на узраст, да се пронађу у омиљеном спорту и да се посвете здравом начину живота. Европска недеља спорта је управо најбољи начин да, посветивши се спорту, сви заједно будемо део највеће европске спортске породице. Позивамо, такође, све грађане да посете Сајам спорта који ће се одржати на Ади Циганлији од 24. до 26. септембра, баш током трајања Европске недеље спорта. Желимо да се тада као спортска нација прикажемо у добром светлу и да пошаљемо једну прелепу спортску разгледницу Србије у цео свет.“ - истакао је Удовичић.

Током целе недеље, у Аранђеловцу, Зрењанину, Бору, Зајечару, Књажевцу, Пироту, Сомбору, Београду и Вршцу биће организован низ спортских догађаја као што су „Спортски изазов“, „Школски спортски дан“ и „Олимпијски час“, а који ће се реализовати кроз демонстрације различитих спортова, јавне тренинге, едукативне радионице и мини турнире. 

И ове године по трећи пут биће организован TreninGO изазов „Трчим за школу“ у којем ће учествовати 10 основних и средњих школа из Бора, Књажевца, Трстеника, Ћуприје, Раче, Ваљева, Темерина, Београда, Вршца и Сенте.

Саветник за медије Делегације ЕУ у Србији Патрик Шмелцер такође је позвао све грађане без обзира на животну доб да учествују активно у обележавању Европске недеље спорта.

„Са великим ентузијазмом започињемо нову Европску недељу спорта. Већ две године заједно са Олимпијским комитетом Србије и Министарством омладине и спорта учествујемо у организовању ове сјајне манифестације у Србији. Широм Србије постоји велики број спортских комплекса и спортских објеката чију је градњу или реновирање финансирано од стране Европске уније. Србија је такође део програма „ERASMUS +“, највеће ЕУ активности у оквиру спорта и образовања, заједно са великим бројем вршњака из целе Европе. Делегација ЕУ у Србији ће током трајања Европске недеље спорта организовати догађаје на централним трговима у Нишу и Новом Саду. Још једном истичем да је ово прилика за све да се укључе у спортске активности. Истакнућу и лични пример. Током протекле Европске недеље спорта, са ћерком сам посетио догађај на Ади Циганлији, где је организована демонстрација разних спортова и од тада је почела са тренирањем атлетике. Ово је недеље у којој сви могу да истраже разне спортске активности, да се у некој од њих пронађу и буду активни.“ – истакао је господин Шмелцер.

Реализација и припрема свих догађаја у оквиру Европске недеље спорта биће реализовани у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штаба када је у питању ширење епидемије коронавируса.