Конференција поводом Европске недеље спорта
22-09-2020
Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије, у башти београдског ресторана Азбука, Европску недељу спорта која ће се по шести пут у Европи, а трећи пут у Србији одржати у периоду од 23. до 30. септембра. 
 
Догађај је покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота.  Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.
Прошле године за време Европске недеље спорта у Србији је организовано 26 догађаја у преко 30 градова широм земље а учешће је у спортским активностима узело је преко 50.000 грађана.
Потпредседник Олимпијског комитета Србије, господин Жарко Зечевић истакао је забрињавајуће статистичке податке и нагласио важност организације оваквих догађаја: „Прошле године на почетку овог догађаја, причали смо о статистикама и бројевима који указују на ниво физичке активности међу различитим популацијама у нашем становништву. На жалост, годину дана касније, бројке се нису много промениле. Само 10% популације старије од 30 година рекреативно се бави спортом, а стање међу академцима је још лошије. Мање од 5%, тачније само 4,2% укупног становништва наше земље бави се неким обликом организованог спорта. Сигурно је да и ова ситуација са епидемијом обољења Цовид-19 није допринела побољшању ових параметара, али је и без тога ситуација заиста драматична“.

Зечевић је додао и да је рад на промоцији спорта и едукацији, како младих тако и оних старијих о значају физичке активности и здравог начина живота од кључне важности и да као друштво имамо обавезу да дамо свој допринос у превазилажењу овог проблема. 

„Међународни олимпијски комитет препознао је овај проблем као изузетно важан и ставио га на врх приоритета своје делатности. Из тог разлога, Олимпијска агенда 2020 као стратешки документ глобалног развоја Олимпијског покрета третира ову тему кроз једну од својих препорука, те је управо то још један од разлога због којег имамо обавезу да и кроз овакву врсту догађаја спорт и здрав начин живота приближимо свим грађанима Србије“, рекао је Зечевић и позвао грађане Србије да се у наредним данима прикључе некој од активности које ће се организовати у градовима широм земље у оквиру Европске недеље спорта.

Милица Мандић, потпредседница Олимпијског комитета Србије и олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Лондону 2012. године упознала је представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта напомињући да ће се спортски догађаји у последњој недељи септембра одржати у више од 20 градова широм земље, а све у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штба када је у питању епидемија вируса COVID-19.

Званични почетак Европске недеље спорта у нашој земљи обележиће се 23. септембра у Косјерићу када ће бити одржани „Спортски изазов“, „Олимпијска трка“ и када ће се одржати традиционална Меморијална атлетска трка „Светомир Ђукић“ у част утемељивачу олимпијске идеје у нашој земљи.

Током целе недеље, у Аранђеловцу, Бору, Зајечару, Књажевцу, Пироту, Сомбору, Куршумлији, Голупцу, Деспотовцу, Крушевцу и Вршцу биће организован низ спортских догађаја као што су „Спортски изазов“, „Школски спортски дан“ и „Олимпијски час“, а који ће се реализовати кроз демонстрације различитих спортова, јавне тренинге, едукативне радионице и мини турнире. 

И ове године по други пут биће организован TreninGO изазов „Трчим за школу“ у којем ће учествовати 10 основних и средњих школа из Краљева, Шапца, Новог Сада, Суботице, Ниша, Крагујевца, Лесковца, Сремске Митровице, Пожаревца и Бајине Баште.

Његова Екселенција Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији рекао је: „Иницијативу Европска недеља спорта 2015. године покренула је Европска комисија како би се изборила са кризом неактивности. Слоган Бити активан, који је и слоган иницијативе, је порука коју посебно желим да поделим са вама. Бити активан је добро за опште здравствено стање. У оквиру Европске недеље спорта, Делегација ЕУ организује различите онлине активности, укључујући и ТренинГО изазов „Трчим за школу“ у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и Савезом за школски спорт Србије. За учешће у изазову потребно је да преузмете ТренинГО апликацију и изаберете школу за коју ћете трчати. Прве три школе које сакупе највише километара биће награђане спортском опремом и реквизитима“.

„Европска недеља спорта има за циљ да покрене нацију од најмлађих до најстаријих да сви заједно будемо део велике европске спортске породице. У тренуцима када смо део великог светкског изазова и када цео свет скреће пажњу на значај спорта ради очувања физичког и менталног здравља треба да дамо пример свима колико су овакви догађаји важни. Сви заједно морамо да узмемо учешће, будемо здрави и пошаљемо снажну поруку да ћемо на овакав начин утицати на стварање боље и здравије Србије“ истакао је Министар омладине и спорта, господин Вања Удовичић и позвао све грађане Србије да се покрену и подрже Европску недељу спорта.

Реализација и припрема свих догађаја у оквиру Европске недеље спорта биће реализовани у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штаба када је у питању ширење епидемије коронавируса.