Још мање од месец дана до почетка Европске недеље спорта!
30-08-2023

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије који се обележава многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе у периоду од 23. до 30. септембра. Циљ овог пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота.

Олимпијски комитет Србије је заједно са Министарством спорта од стране Европске комисије номинован за координатора Европске недеље спорта која се традиционално одржава широм Европе последње недеље септембра. Овај пројекат ће се ове године реализовати по девети пут на европском нивоу, а по шести пут у Србији.

 

Током Европске недеље спорта организују се многобројни догађаји на националном и локалном нивоу у оквиру 4 теме: едукација, радно место, активности на отвореном, спортски клубови и фитнес центри.

 

Ове године, као и претходних година, акценат ће бити на едукацији младих о значају бављења физичком активношћу. Кључну улогу у приближавању физичке активности деци имају родитељи и наставници. Деца и омладина могу на различите начине да се подстакну да буду што активнији у вртићу, у школи, на факултету. Популаризовање физичке активности кроз образовање доприноси развоју активнијих генерација и вредна је инвестиција у будућност нашег друштва.

 

Следећа тема којом ће се овај догађај бавити јесте активирање запослених којима је стил живота седење на радном месту. По истраживањима, запослени током дана проводе 5-6 сати седећи на радном месту. Ако узмемо у обзир да толико времена проводе на послу, требало би да се дневно бар 30 минута баве неком физичком активношћу. Радно место је идеално окружење у којем се може утицати на велики део популације да унапреди свој стил живота. Запослени који су физички активни склони су продуктивнијем раду и имају мање здравствених проблема. То одговара послодавцима који могу да играју важну улогу у подстицању запослених да буду активнији на радном месту кроз организовање различитих програма за вежбање.

 

Посебан акценат ће се ставити на активности на отвореном, за које многи људи не знају или немају приступа. Постоје бројне могућности и у руралним и у урбаним срединама да се буде активан на отвореном. Урбана средина, у којој живи највећи број Европљана, може понудити разне могућности за бављење физичком активношћу, као што су теретане на отвореном, бициклистичке стазе, стазе за трчање, паркови, игралишта, базени на отвореном и многи други рекреативни садржаји. Рурална подручја и природа, такође пружају многе атрактивне и приступачне просторе у којима може да се шета, планинари, трчи, плива и ужива у различитим активностима.

 

Спортски клубови и фитнес центри играју важну улогу омогућавајући људима да буду активни и нудећи им забавно и сигурно окружење. Спортски клубови имају и друштвену улогу с обзиром да у њима тренирају људи различитог узраста, културе и физичке спремности. У клубовима млади такође имају прилику да кроз волонтирање стекну нове вештине које им могу помоћи у будућем раду. Сарадња са школама, фирмама и локалним властима омогућава спортским клубовима и фитнес центрима да дођу до разноврсних корисника. Такав приступ истовремено доприноси и изградњи здравијих заједница.

 

Три кључне поруке овогодишње Европске недеље спорта су: инклузија маргинализованих група, укључивање што већег броја људи свих генерација да се баве спортом и иновације у спорту у циљу промоције физичке културе.

 

Кроз пет година реализације ове активности, Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са великим бројем екстерних партнера, а у координацији са Министарством спорта, успео да анимира и активира више десетина хиљада деце и грађана у Србији, приближавајући спорт свима и чинећи га доступним свакоме. Претходних година су у оквиру Европске недеље спорта организовани бројни догађаји у градовима широм Србије, као што су Спортски изазов, Олимпијски час, Школски спортски дан, Спортски дан, BeActive ноћ, BeActive ноћна трка, Street Workout Challenge, Урбан спорт фест, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“. Олимпијски комитет Србије ће и ове године Европску недељу спорта обележити низом различитих манифестација широм Србије у периоду од 23. до 30. септембра, заједно са Министарством спорта и бројним партнерским организацијама.