Изложба „Пут правих вредности” од 30. септембра у Пожаревцу!
29-09-2022

Изложба „Пут правих вредности”, у организацији Олимпијског комитета Србије – Олимпијског музеја, гостоваће у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Изложба ће бити отворена у петак, 30. септембра, на дан када ће званично бити затворена Европска недеља спорта како у Европи, тако и у нашој земљи.


Оригинална поставка изложбе била је приказана у Галерији САНУ у Београду од 14. априла до 13. јуна 2021. године, након чега је гостовала и у Народном музеју Зрењанина од 23. септембра до 15. новембра. 2021. године.


Изложба „Пут правих вредности” има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.


Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на V Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Токију.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Изложба ће гостовати у Пожаревцу у изложбеном простору Народног музеја у оквиру Галерије савремене уметности све до 13. октобра 2022. године. Због ограниченог простора, у Галерији савремене уметности биће представљена друга целина изложбе, док прву и трећу сви заинтересовани могу погледати на следећем линку: https://olimpijskimuzej.rs/virtualtour/


Обзиром да се на дан отварања изложбе завршава Европска недеља спорта, кроз изложбу ће бити промовисана и #BeActive порука, како би током целе године мотивисали људе да се баве спортом и да буду активни. Скенирањем QR кодова, који ће бити постављени у оквиру изложбе, корисницима ће се отворити мотивациона порука како да постану активнији.