Друго место за Србију – Верољуб Змијанац из Београдског тркачког клуба један од BeActive локалних хероја Европе
01-12-2021

Верољуб Змијанац оснивач Београдског тркачког клуба освојио је друго место у категорији локалних хероја за изванредна достигућа у области промоције спорта и физичке активности на седмом издању BeActive награда које је одржано 29. новембра у Бриселу. 

BeActive награде настале су са циљем подршке пројектима и појединцима посвећеним промоцији спорта и физичке активности широм Европе.

Београдски тркачки клуб је и ове године био део Европске недеље спорта коју реализују Олимпијским комитет Србије и Министарство омладине и спорта, а под покровитељством Европске комисије.


Поводом овог важног признања у Бриселу Верољуб Змијанац је изјавио: Велика ми је част што ме је наша олимпијска кућа кандидовала и веровала да могу ући у финале, а можда и победити на овогодишњим BeActive наградама. Очекивао сам тесну борбу између мене и девојке која кроз фудбал помаже интеграцију рањивих девојчица у Данској. Ипак је победио момак из Естоније који ради на једном сјајном пројекту мапирања шумских стаза за рекреацију по читавој Естонији. Догађај у Бриселу је био инспиративан да још више радимо на промоцији трчања, али и целокупне физичке активности у Београду и нашој земљи. Драго ми је да је наш, сада већ дванаестогодишњи напор примећен и награђен од стране Европске комисије и Марије Габријел комесарке Европске уније за иновације, истраживања, културу, образовање и младе.


Наташа Јанковић, менаџер за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије поводом награде је рекла: „Веома смо поносни на Верољуба и његов пласман у топ 3 финалиста за награду „Локални херој. То је заиста сјајан резултат имајући у виду да је било преко 40 кандидата. Верољуб нас је достојно представљао и ово је била одлична прилика да се челници Европске комисије, као и представници земаља ЕУ упознају са његовим сјајним пројектима и иницијативама које имају за циљ промоцију трчања и здравог начина живота. Драго ми је да смо на овај начин крунисали нашу заједничку сарадњу која траје већ дужи низ година и сигурна сам да ће ово признање бити подстрек како за Верољуба, тако и за све нас да будемо још бољи и наставимо са промоцијом #BeActive поруке.


Осим награде за локалног хероја, признања у Бриселу су додељена у још две категорије: образовање и радно окружење. Награда из области образовања има за циљ да покаже како образовање може да подстакне децу да се баве физичком активношћу ван обавезних наставних активности. Награда за BeActive радно окружење слави све активности на радном месту које подстичу запослене на физичку активност.