Догађајима у Косјерићу отворена Европска недеља спорта
23-09-2020
Првог дана Европске недеље спорта, Косјерић је био домаћин одржавању чак три спортска догађаја. Председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић посетио је спортске радионице у пратњи председника општине Косјерић, господином Жарком Ђокићем, а заједно су отворили и традиционалну Меморијалну атлетску трку „Светомир Ђукић“.

Спортски изазов одржан је у Градском парку у Косјерићу где су деца школског узраста, подељена у мање групе на више локација, била у прилици да да науче нешто више о Олимпијским играма, олимпијским вредностима, али и учешћу наше земље на светској смотри спорта. Осим што су учили о олимпијским вредностима, сви школарци били су и физички активни. За ђаке прваке организован је и Олимпијски час. Први део Спортског изазова одржан је претходног викенда на Копаонику, а ове године одржава се седми пут за редом. .

Током спортског дана у Косјерићу у Главној улици одржана је и Олимпијска трка за децу школског узраста. Ова трка традиционални је део догађаја Олимпијски дан којим Међународни олимпијски комитет прославља свој рођендан. Како ове године, услед епидемије коронавируса није било прилике да се трка одржи на време, уприличена је данас у Косјерићу у оквиру Европске недеље спорта.

Свечаним уручивањем олимпијске заставе председнику општине Косјерић, господину Жарку Ђокићу, председник Олимпијског комитета Србије, господин Маљковић најавио је Меморијалну трку „Светомир Ђукић“ која се више од 15 година одржава у част оснивача Олимпијског покрета у нашој земљи. Тим поводом Маљковић је истакао: „Част ми је да сам данас по први пут у Косјерићу, у крају који је изнедрио човека заслуженог Олимпијски покрет у нашој земљи. Генерал Ђукић створио је Олимпијски комитет са групом младих официра школованих у Француској како би подигли здравље нације и да би ширили витештво а мислим да би данас би сви ми требало да следимо његове идеје како би смо пре свега били бољи људи. Драго ми је да сам данас овде и да смо упркос потешкоћама успели да реализујемо ове сјајне спортске активације у Косјерићу“.

„Част нам је што имамо подршку Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта и надам се да та подршка неће изостати ни следеће године. Драго нам је да ће се ове године Меморијална трка одржати, иако са нешто мањим бројем такмичара, и надам се да ће следеће године тај број бити већи као и претходних година“, рекао је председник општине Косјерић, господин Жарко Ђокић.

Председник Олимпијског комитета Србије уручио је и спортске реквизите, поклон компаније Цоца-Цола, директору ОШ „Мито Игумановић“, господину Миловану Јоксимовићу.

Сви догађаји у оквиру Европске недеље спорта реализоваће се у складу са мерама и препорукама Владе Републике Србије и кризног штаба када је у питању ширење епидемије коронавируса.