Додељене награде победницима у TreninGO изазову „Трчим за школу“
14-12-2022

Гимназија Смедерево данас је била домаћин доделе награда најуспешнијим школама које су учествовале у TreninGO изазову „Трчим за школу“. Традиционални изазов „Трчим за школу“ и ове године привукао је велику пажњу – скоро 5.000 учесника претрчало је више од 100.000 километара, што је више од укупног броја претрчаних километара у претходна три изазова.

 

TreninGO изазов је једна од најлепших акција Европске недеље спорта коју Олимпијски комитет Србије спроводи од 2019. године. TreninGO изазов „Трчим за школу“ осмишљен је и реализован као пројекат спортско-хуманитарног карактера, где је сваки корисник TreninGO апликације био у могућности да трчећи донира своје претрчане километре некој од 10 школа из Србије којима је неопходна помоћ у обезбеђивању спортске опреме и реквизита за унапређење наставе физичког васпитања.

 

TreninGO изазов „Трчим за школу“ по четврти пут организовали су Олимпијски комитет Србије, Делегација Европске уније у Србији и Савез за школски спорт Србије. Изазов је одржан у оквиру Европске недеље спорта, почео је током БеАцтиве ноћи, 24. септембра, а трајао је до 31. октобра 2022. године. Победу је однела Гимназија Смедерево, за коју је претрчано 28.245 км. Победи ове школе највише су допринели ученици Огњен Миликић, Марта Живић и Лазар Чикарић, којима су уручене симболичне награде. Друго место са 22.374 км освојила је ОШ “Олга Милошевић” из Смедеревске Паланке, док је треће место са 22.115 км припало ТШ „Раде Металац“ из Лесковца.Награде у виду спортске опреме и реквизита за све три школе је обезбедила Делегација Европске уније у Србији. Награде су у вредности 300.000 РСД за прво место, 200.000 РСД за друго место и 100.000 РСД за треће место.

 

Извршни директор Олимпијског комитета Србије, Дамир Штајнер, доделио је награду другопласираној школи “Олга Милошевић” из Смедеревске Паланке и том приликом честитао победницима, али и свим осталим школама на ангажовању и труду током трајања изазова.

 

“Већ 5 година уназад кроз Европску недељу спорта промовишемо физичку активност и здрав начин живота, а ТренинГО изазов “Трчим за школу” је само једна у низу таквих активности. Драго ми је да су наставници заједно са ученицима узели учешће у овогодишњем ТренинГО изазову и претрчали више од 100.000 км. С обзиром да је број километара у односу на прошлу годину увећан за 10 пута, нема сумње да је циљ у потпуности остварен. Поред тога што сте били физички активни и самим тим урадили нешто корисно за своје здравље, својим ангажовањем сте промовисали и олимпијске вредности, пре свега, поштовање, изузетност и пријатељство и показали прави тимски дух. Надам се да ћемо и наредних година наставити да успешно спроводимо ову акцију и да укључимо још више школа широм земље. Захваљујем се и нашим партнерима који су препознали значај ове акције, а посебно ЕУ Делегацији у Србији и Савезу за школски спорт Србије” – истакао је Штајнер.

 

Награду за прво место Гимназији Смедерево доделио је шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији, Пол-Анри Пресе.

 

„Честитам Гимназији Смедерево на освојеној награди и обарању рекорда у „Трчим за школу“ изазову. Још важније, честитам вам што промовишете спорт и тимски рад на племенитом циљу. Као такви, представљате узор читавом друштву. Поред здравствених користи, спорт помаже развоју солидарности, толеранције и инклузивности, кључних европских вредности. Европска унија ће наставити да подржава развој спорта и спортских актера у Србији – до сада смо обновили преко 40 терена, базена и спортских центара широм Србије, подржали више од 80 локалних спортских организација кроз Ерасмус плус пројекат, да само поменем неке видове помоћи. Будите здрави, отвореног духа, размишљајте критички и користите све могућности које вам нуди сарадње ЕУ и Србије“ – рекао је Пресе.

 

Награду за треће место ТШ „Раде Металац“ из Лесковца, доделила је стручна сарадница Савеза за школски спорт Србије, Сања Угрен, која је том приликом изјавила: “Све што ми данас радимо, сви програми и пројекти Савеза за школски спорт Србије заправо имају један заједнички циљ – а то је да што већи број школске деце буде активно, да се бави одређеним видом физичке активности. С обзиром на то, најприроднија је ствар да се одазовемо на позив Олимпијског комитета Србије и постанемо део пројеката попут Европске недеље спорта, Буди активан и креативан и ТренинГо изазов „Трчим за школу“. Лепо је видети да један пројекат попут овог „Трчим за школу“ бележи рапидан раст, да може да се похвали резултатима 10 пута већим него прошле године и да сада причамо о 4.700 учесника који су претрчали више од 100.000 км. Срећан сам што овако добрим резултатом и изузетно успешним пројектом завршавамо годину. То је најбољи могући увод у 2023, а свакако је и обавезујући резулат јер нас тера да будемо још бољи и успешнији.”