#BeActive ноћ на Ташмајдану
28-09-2020
У парку Ташмајдан, у оквиру Европске недеље спорта, одржана је BeActive ноћ. Сви посетиоци и учесници били су у прилици да у јединственој атмосфери, уз пуно светлећих ефеката узму учешће у некој од многобројних радионица као и да учествују уBeActive ноћној трци.
Ташмајдански парк ове суботе био је у знаку Европске недеље спорта. BeActive ноћ окупила је љубитеље спорта свих генерација како би се у јединственој атмосфери опробали у некој од фитнес, атлетских и стреетњоркоут активација.
За најмлађе учеснике реализовани су спортски полигони, Олимпијски час и body painting радионице а за посетиоце „трећег доба“ организован је посебан програм вежбања. Током неколико сати на бини у Ташмајданском парку смењивали су се инструктори различитих фитнес програма који су посетиоцима демонстрирали своје активности са циљем да их подстакну на свакодневно бављење спортом. Сви заинтересовани били су у прилици да узму учешће и у стреет њоркоут изазову.
Догађај је отворио председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић који је том приликом истакао: „Олимпизам као филозофија, обавезује нас да спорт користимо за стварање бољег света. Зато су овакви догађаји од немерљивог значаја за будућност свих нас. Васпитањем деце кроз спорт, у олимпијском духу који подразумева поштовање, пријатељство, солидарност и фер-плеј, доприносимо изградњи мирнијег и стабилнијег друштва. Олимпијски комитет Србије ће и убудуће наставити предано да ради на томе да спорт приближи свима и учини га доступним свакоме. Иако је наша примарна делатност брига о врхунском спорту, не смемо заборавити ни децу, аматере и рекреативце. Зато смо и вечерас ту, у парку Ташмајдан да на јединствени начин спорт приближимо посетиоцима свих генерација!“
Пол Анри Пресе, Шеф за информисање, комуникацију и медије у Делегацији Европске уније у Србији рекао је: „Изузетна ми је част да сам вечерас са вама на отварању BeActive ноћи у оквиру Европске недеље спорта коју организујемо у Србији и што ћемо поново послати веома снажну поруку у свет а то је – да будемо активни! И ове године настављамо са TreninGO изазовом Трчим за школу како бисмо уз подстицање младих да буду активни, даривањем спортских реквизита помогли школе у Србији.“
Присутнима се обратио и помоћник Министра омладине и спорта, господин Дарко Удовичић: „Поносни смо што трећу годину за редом организујемо Европску недељу спорта са Олимпијским комитетом Србије. Уверен сам да и ове године шаљемо снажну поруку о значају бављења спортом и да ћемо оваквим догађајима и убудуће наставити да ширимо свест свих грађана Србије колико је спорт важан за будућност наше деце и нашег друштва“.
Током свечаног отварања, означен је и овогодишњи почетак TreninGO изазова Трчим за школу. Покренут прошле године за време трајања Европске недеље спорта, TreninGO изазов Трчим за школу је пројекат хуманитарног карактера осмишљен тако да свако уз помоћ TreninGO апликације Олимпијског комитета Србије може донирати своје претрчане километре некој од десет школа у Србији којој је потребна помоћ како би унапредила наставу физичког васпитања. Три школе које до 13. новембра у 18 часова буду сакупиле највећи број претрчаних километара биће награђене од стране Европске уније спортском опремом и реквизитима у вредности од 300.000 динара за прво место, 200.000 динара за друго и 100.000 динара за треће место. У оквиру ове хуманитарне акције, Европска уније доделиће и једну посебну награду. Наиме, уколико број претрчаних километара достигне 1094 километра – колика је удаљеност од Београда до Атине где екипа кошаркаша у колицима у новембру одлази на Европско првенство, Европска унија ће им поклонити још једна колица у знак подршке Савезу кошаркаша у колицима Србије.
Током вечери одржане су и две атлетске трке – Ноћна миља, брза индивидуална трка на 1600м и Run Together, штафетна трка за средњошколце 2x800м. Загревање такмичара пред трку водила је амбасадорка Европске недеље спорта, фитнес ентузијаста Нела Бунчић.
BeActive ноћ је догађај који је организован у оквиру Европске недеље спорта, догађаја покренутог од стране Европске комисије. Национални координатори манифестације за нашу земљу су трећу годину за редом Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.

Припрема и реализација догађаја изведени су складу са препорукама и мерама Владе Републике Србије и кризног штаба у вези са епидемијом вируса Covid-19.