#BeActive на Школаријади!
20-09-2021

Међународна  федерација за школски спорт је у септембру 2021. године покренула прве Светске школске игре – Школаријаду. Школаријада је одржана први пут у нашој престоници у периоду од 11. до 19. септембра под покровитељством Министарства омладине и спорта и Савезом за школски спорт Србије као главним организатором. На догађају је учествовало 36 земаља из целог света, са преко 2000 учесника, који су се такмичили у 14 спортова.

Циљ Школаријаде није био искључиво спортско надметање, већ и дружење, као и упознавње нових култура. Основцима из целог света дан је био испуњен дружењем, забавним и едукативним спортским програмима, управо због тога је креирана и  fun&skill зона која се налазила на доњем Калемгдану током три дана (14, 15. и 18. септембар). Овај сегмент је био замишљен тако да је више од 20 различитих организација промовисао спорт на различите начине (одбојка, голф, фудбал, мачевање, итд). 

Олимпијски комитет Србије је био део ове манифестације, у оквиру fun&skill зоне и на тај начин наставио промоцију Европске недеље спорта за 2021. годину. Кроз низ различитих активности, попут TreninGO радионице, али и традиционалних игара, као и игре меморије, посетиоци су имали прилике да се упознају са основама физичке активностима, али и да се упознају са олимпизмом и олимпијским вредностима. Кроз TreninGO радионицу посетиоци су заједно вежбали са инструкторима и након успешно обављених задатака  били награђени #BeActive поклонима.

Циљ током ове маифестације је да се и најмлађима приближи фиичка активност, која је примерена њихвом узрасту. 

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије. Ове године широм Европе се одржава по седми пут од 23. до 30. септембра, а у Србији четврти пут заредом. Циљ догађаја усмерен је подстицање грађана да се баве физичким активностима без обзира на године и физичку спремност, као и едукација грађана о здравом начину живота. Током читаве недеље организован је велики број догађаја у градовима широм земље. Национални координатори Европске недеље спорта за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта, а догађај је суфинансиран средствима програма Европске уније Еразмус+.