У сусрет Европској недељи спорта: Одржан семинар за учеснике „Спортског изазова“
06-09-2022
Данас је у Олимпијској кући одржан семинар са представницима градова и општина који ће учествовати у „Спортском изазову“ у оквиру Европске недеље спорта. Учешће у „Спортском изазову“ узеће 10 градова и општина широм наше земље (Аранђеловац, Пожаревац, Сомбор, Зајечар, Бор, Књажевац, Пирот, Зрењанин, Панчево и Београд) које ће трајати у периоду од 23. до 30. септембра. Тема семинара су били планови, као и предостојеће активности у циљу промовисања физичке активности.

На почетку састанка, присутнима се обратио генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки, који је пожелео добродошлицу присутнима: „Част нам је што имамо прилику да Вас угостимо у Олимпијском комитету по први пут. Задовољство нам је што ћемо у наредном периоду да урадимо велику ствар, а то је да деци усадимо навику да се баве спортом од малих ногу, да им приближимо олимпијске вредности и да их мотивишемо. Овај пројекат радимо уз Вашу подршку и уз сарадњу са Министарством омладине и спорта. Европска унија је на тај начин препознала ствари које су неопходне да би се друштво развијало на прави начин. Европска недеља спорта је управо још један од начина да се млади људи мотивишу да се баве спортом.“ - изјавио је Ђорђе Вишацки.

Представници Олимпијског комитета Србије изнели су главне циљеве као и области које треба да буду у фокусу овогодишње Европске недеље спорта. У центру активности Европске недеље спорта 2022 налазиће се млади, али су подједнако важне теме инклузије и једнакости, као и здрав начин живота. Гости су имали прилике да се упознају са кључним догађајима у оквиру Европске недеље спорта, а то су „Школски спортски дан“, BeActive ноћ (24. септембар) и Sport Urban Fest (25. септембар).

Састанку су присуствовали и представници ЕУ делегације у Србији који су присутнима изнели концепт активности „Пут око Европе“, а коју ће спроводити ЕУ делегација током овогодишње Европске недеље спорта. Представници градова изнели су колико је важно спроводити овакве пројекте јер подстичу становништво на бављење физичком активношћу.

Испред града Сомбора, састанку је присуствовала чланица градског већа за спорт, децу и здравство, Антонија Нађ Косановић која је изнела план активности града Сомбора за Спортски изазов. „Веома нам је драго што смо и ове године добили позив да будемо део ове манифестације. Већ полако припремамо програме којим ћемо обележити ову Европску недељу спорта. Сваког дана ћемо уприличити једну од активности. Планирали смо да што већи број активности буде у природи, да укључимо што ширу популацију од 7 до 77 година, да сви узму учешће у активностима и да се лепо проведемо и заједно дружимо“, рекла је Антонија Нађ Косановић.

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота. Европска недеља спорта се традиционално обележава широм Европе од 23. до 30. септембра. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта