Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта најавили Европску недељу спорта 2023!
20-09-2023

На Конференцији за медије, одржаној данас у Београду, Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта најавили су Европску недељу спорта која ће се ове године реализовати по девети пут на европском нивоу, а по шести пут у Србији, у периоду од 23. до 30. септембра.

Европска недеља спорта је пројекат покренут од стране Европске комисије који се обележава многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе током последње недеље септембра. Циљ овог пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта.

 

 

Кроз пет година реализације овог пројекта у нашој земљи, Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са великим бројем екстерних партнера, а у координацији са Министарством спорта, успео да анимира и активира више од 150.000 грађана у Србији, приближавајући спорт свима и чинећи га доступним свакоме. Претходних година су у оквиру Европске недеље спорта организовни бројни догађаји у градовима широм Србије, као што су Спортски изазов, Олимпијски час, Школски спортски дан, BeActive ноћ, BeActive ноћна трка, Street Workout Challenge , Урбан спорт фест, Тренинго изазов „Трчим за школу“ и изложба „Пут правих вредности“. Олимпијски комитет Србије ће и ове године Европску недељу спорта обележити низом различитих манифестација широм Србије у периоду од 23. до 30. септембра, заједно са Министарством спорта и бројним партнерским организацијама.

 

Председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић истакао је: „Жеља нам је да, из године у годину, број људи који учествује у активностима у оквиру Европске недеље спорта расте. Кроз пет година реализације овог пројекта у нашој земљи, у сарадњи са великим бројем партнера, а у координацији са Министарством спорта, успели смо да анимирамо велики број грађана да нам се придруже, узму учешће у Европској недељи спорта и опробају се у некој од многобројних спортских активности. У овом процесу имали смо, као и увек, сјајну подршку локалних самоуправа, националних гранских спортских савеза, спортских клубова, школа, универзитета и појединаца. И управо захваљујући тако доброј синергији, ја сам убеђен да ћемо ове године успети да ангажујемо много већи број наших сународника и да ћемо их мотивисати да и након ове недеље наставе да брину о себи и свом здрављу кроз бављење физичком активношћу. Свим нашим грађанима бих поручио да су са сваким минутом вежбања сада, уштедели исто толико времена код лекара касније“.

 

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Републици Србији рекла је: „Србија је спортска нација, а успеси српских спортискткиња и спортиста постигнути у последње време још више инспиришу да обележимо ову Европску недељу спорта и да у потпуности искористимо све прилике које овај пројекат пружа. Поред користи које има за наше здравље, бављење спортом такође развија код сваког појединца солидарност и инклузивност, вредности које су уједно и камен темељац Европске уније. Као и претходних година, Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта су направили невероватан програм са активностима које ће се дешавати у Београду и у још 11 градова широм Србије у којима ће деца, родитељи, и старији моћи да учествују и откривају различите спортове. Делегација Европске уније, у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и амбасадом Словачке, организује хуманитарни фудбалски турнир под називом „Дипломате за децу“, на којем ће се надметати међународне организације, као и државне институције које раде у области спорта и међународне сарадње“.

 

 

„Ми сада у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, спортским савезима, Асоцијацијом Спорт за све, Министарством здравља и Министарством просвете, покушавамо да искористимо нову климу коју имамо последњих десет година у нашој земљи где се улажу огромни напори у помоћ спорту, да све то искористимо и да не јуримо само медаље, већ да учествујемо и у изградњи услова за те медаље, а то је настава физичког васпитања, млађе секције у нашим врхунским клубовима, где подстичемо децу да вежбају. Ова акција је изузетно важна да промовише и да инспирише децу да дођу да вежбају, као и да инспирише рекреативце који се никада нису такмичили да дођу да вежбају ради свог здравља. Ово је једна веома важна и друштвено-одговорна ствар: да се боримо за здравље свих људи. Нећемо се изборити за здравље одраслог човека, ако га не научимо у млађем добу да физички вежба“, истакао је министар спорта, господин Зоран Гајић и позвао све грађане Србије да се покрену и подрже Европску недељу спорта.


Милица Ђуричић, потпредседница Олимпијског комитета Србије и двострука олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Лондону 2012 и Токију 2020, и Ивана Анђушић Максимовић, репрезентативка Србије у стрељаштву и освајачица сребрне медаље на Олимпијским играма у Лондону 2012, упознале су представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта напомињући да ће се спортски догађаји у последњој недељи септембра одржати у преко 30 градова и општина широм земље.

 

Званичан почетак Европске недеље спорта у нашој земљи обележиће се 23. септембра, када ће бити одржан велики број догађаја широм Србије. Београд, Зајечар, Зрењанин, Бор, Сомбор, Пирот, Аранђеловац, Пожаревац, Панчево и Књажевац биће домаћини „Спортског изазова“. Током целе недеље у овим градовима, у оквиру „Спортског изазова“, организоваће се бројне спортске и едукативне активности, као што су демонстрације различитих спортова, јавни тренинзи, едукативне радионице и турнири у различитим спортовима.


 

По први пут, манифестација „BeActive ноћ“ и „BeActive ноћна трка“ биће организовани у Зрењанину. Овај фестивал спорта праћен музиком и великим бројем светлосних ефеката биће одржан у суботу, 23. септембра, на централном градском тргу у Зрењанину. Исте вечери, званично ће почети и пети ТренинГО изазов „Трчим за школу“ који ће трајати до 31. октобра.

 

Централни догађај ове године „Урбан Спорт Фест“ биће одржан у недељу, 24. септембра, у Силосима Београда. Сви који у недељу дођу у Силосе, моћи ће да се опробају у великом броју урбаних спортова као што су брејкденс, паркур, скејтбординг, текбол и баскет, а цео догађај биће испраћен уз ди џеја, као и наступе домаћих извођача. Истог дана, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији, биће организован и Хуманитарни турнир „Дипломате за децу“ на Ади Циганлији.

 


У сарадњи са Савезом за школски спорт, организоваће се „Школски спортски дан“ у Чачку, Сремској Митровици, Кикинди и Виминацијуму, као и активација „Буди активан и креативан“ која ће у Европску недељу спорта укључити бројне руралне школе широм Србије.

 

 

Током Европске недеље спорта, кроз изложбу „Пут правих вредности“ која ће бити уприличена на Универзитету у Новом Саду у периоду од 28. септембра до 31. октобра, грађани наше земље имаће прилику и да се упознају са историјатом Олимпијског покрета.