Додељене награде најуспешнијим школама које су се такмичиле у TreninGO изазову „Трчим за школу“
12-05-2022

Економско-трговинска школа из Сенте, данас је била домаћин доделе награда најуспешнијим школама које су учествовале у TreninGO изазову „Трчим за школу“.

TreninGO изазов је једна од најлепших акција Европске недеље спорта коју Олимпијски комитет Србије спроводи од 2019. године. TreninGo изазов Трчим за школу осмишљен је и реализован као пројекат спортско-хуманитарног карактера где је сваки корисник TreninGO апликације био у могућности да трчећи донира своје претрчане километре некој од 10 школа из Србије којима је неопходна помоћ у обезбеђивању спортске опреме и реквизита за унапређење наставе физичког васпитања.

 

TreninGO изазов "Трчим за школу" одржао се по трећи пут у оквиру Европске недеље спорта. Трајао је од 27. септембра до 15. новембра 2021. године. У изазову је учествовало 1715 корисника апликације, а укупно је претрчано 10741 км. Победу је однела Економско-трговинска школа из Сенте, за коју је претрчано 3508 км. Управо за ову школу, победи су допринели професорка Сандра Фодор Шимовић која је претрчала 318 км, као и ученик Мате Домањ који је претчао 163 км.

Друго место са 1771 км освојила је ОШ „Живадин Апостоловић“ из Трстеника, док је треће место са 1317 км припало ОШ „Карађорђе“ из Раче.

Награде у виду спортске опреме и реквизита за све три школе је обезбедила Делегација Европске Уније у Србији.  Награде су у вредности 300.000 РСД за прво место, 200.000 РСД за друго место и 100.000 РСД за треће место.


Генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки доделио је награду другопласираној школи „Живадин Апостоловић.

„Драго ми је да су наставници заједно са ученицима узели учешће у ТренинГО изазову и претчали више од 10 000 км. Честитам победницима и сигуран сам да ће награде искористити на прави начин. Захваљујући програму Еразмус Плус, ОКС је успео да обезбеди и утешне награде у виду сета спортских реквизита и за преосталих 7 школа које су учествовале у Изазову због чега сам веома срећан. Надам се да ћемо и наредних година наставити да успешно спроводимо ову акцију и да укључимо још више школа широм наше земље. Захвљујем се и нашим партнерима који су препознали значај ове акције, а посебно ЕУ Делегацији у Србији, Савезу за школски Спорт Србије и Олимпијској Солидарности.“ – изјавио је Вишацки.

 

Награду за прво место, Економско-трговинској школи из Сенте, доделила је Сена Марић, представница Делегације ЕУ у Србији, која је овом приликом честитала школама на постигнутом успеху, тимском и такмичарском духу и бризи за своју заједницу, истичући да су заједно послали снажну поруку јавности да је важно бавити се спортом.

 

Награду за треће место ОШ „Карађорђе“ из Раће, доделио је председник општине Сента Рудолф Цегледи.

 

Додела награда одиграла се управо у победничкој школи из Сенте, чија је директорка Анико Жирош Јанкелић изјавила: „Посебна нам је част, што се баш данас одржава ова прелепа манифестација, јер две средње школе у овој згради, Средња медицинска школа и Економско-трговинска школа управо данас славе дан школе.”

 

Током трајања манифестације, ђаци су имали прилику да учествују у TreninGO радионици и тако пробају нову модернизовану верзију ове апликације, док су остали присутни имали прилику да уживају у брејкденс наступу, спорту који ће се по први пут наћи на програму Олимпијских игара у Паризу 2024. године.